60 jaar Clement bv

60 jaar Clement bv

Clement bv blaast dit jaar 60 kaarsjes uit. Een bijzondere mijlpaal. Want 60 jaar Clement, dat zijn we niet alleen. Medewerkers, klanten, leveranciers, collega’s: samen kleuren jullie al 60 jaar Clement. Een blik op het jubileum.

Raymond Clement, van kinds af wonende te Bellingen, kreeg de liefde voor het schrijnwerkersvak met de paplepel ingegeven. Zijn vader was timmerman en metser en adoreerde schrijnwerk. Hij ging aan de slag met voor die tijd erg innovatieve producten zoals triplex en unalit. Een voorbode voor de latere manier van werken van zijn nageslacht, zo blijkt.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Raymond naar de technische school in Tubize trok voor zijn opleiding. Daar behaalde hij op zijn 13e zijn diploma. Onmiddellijk aangenomen onder de vorm van een leercontract bij zijn toenmalige leermeester en jurylid Ghigny, volgde hij ook nog een avondopleiding bouwtechnisch tekenen te Halle. De avondopleidingen en bijscholingen zorgden voor een volle agenda, maar leverden Raymond bij mondjesmaat wel zijn eerste werkjes op.

Nadat Raymond zijn legerplicht heeft vervuld, start hij als zelfstandige bij zijn toenmalige werkgever en wordt zijn ondernemersdroom realiteit. Wanneer de Vespa wordt ingeruild voor een pick-up en de eerste studenten worden aangenomen, krijgt firma Clement steeds meer vorm. De werkplaats in de Bellingse Hondzochtstraat wordt de uitvalsbasis. Achter de schermen speelt Emilienne, Raymonds echtgenote, een belangrijke rol. Emilienne had een dagtaak in een beroepsvereniging in de houtverwerkende sector, maar ontfermde zich ‘s avonds nog over de administratie.

"Wanneer de Vespa wordt ingeruild voor een pick-up en de eerste studenten worden aangenomen, krijgt firma Clement steeds meer vorm. De werkplaats in de Bellingse Hondzochtstraat wordt de uitvalsbasis"

Stilaan maakt de tot dan uitsluitend gehanteerde handenarbeid ook plaats voor meer machinale arbeid. De eerste (tweedehands)machines werden al snel aangevuld met een toupie en een langgatboormachine. Niet veel later kwam daar nog een paneelzaag en een pennenbank bij.

Onder impuls van Emiliennes job in een beroepsvereniging, dook de naam Clement steeds meer op binnen verschillende vakverenigingen. Raymond zag andere schrijnwerkers en interieurbouwers niet als concurrenten, maar als collega’s. Die collegialiteit met een daarbij horende actieve rol in beroepsverenigingen maakt een belangrijk deel uit van de geschiedenis van Clement. Getuige de huidige rol van zaakvoerder Pol als voorzitter van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers.

In het begin van de jaren zeventig volgde de eerste grote investering. Clement kocht een vierzijdige schaaf- en profileermachine aan. Ondertussen verschoof het gros van de werken van de particuliere markt naar de bedrijfsmarkt. Het kleine bedrijfje uit Bellingen trok meer en meer naar het grote Brussel en zo volgden er veelvuldige contacten met aannemers. Met verschillende indrukwekkende projecten als resultaat: de universiteit van Louvain la Neuve, de restauratie van 150 huizen voor de stad Brussel, het koninklijk theater, het Sheraton hotel …

Bedrijfsontwikkeling en -evolutie rijmt ook met tewerkstelling. Clement is trots te kunnen zeggen dat er gedurende het 60-jarig bestaan een stabiele tewerkstellingsgraad werd aangehouden, met een trouw en uitstekend team. Over de verschillende decennia heen werd een divers personeelsbestand uitgebouwd waar elke medewerker zichzelf kan ontwikkelen en ontplooien. Daarnaast is er het engagement om in samenwerking met naburige scholen jaarlijks meerdere toekomstige schrijnwerkers en interieurbouwers de kneepjes van het vak te leren kennen.

"Clement is trots te kunnen zeggen dat er gedurende het 60-jarig bestaan een stabiele tewerkstellingsgraad werd aangehouden, met een trouw en uitstekend team"

In 1991 besloot zoon Pol dat hij met de zaak verder wou gaan. Hij trok naar Gent, om er de opleiding Hout en Management te volgen. Het stond in de sterren geschreven dat hij na zijn studies meteen zou starten in de zaak. Na een aantal jaren meedraaien, begint Pol zich steeds meer te profileren. De transitie van algemeen schrijnwerk naar interieurbouw wordt ingezet.

Die transitie gaat gepaard met een steeds grotere mate van automatisering. Grote investeringen drongen en dringen zich dan ook op. Niet enkel in kapitaal, maar ook in mensen en in kennis. Het begon met een numerieke paneelzaag, gevolgd door een numerieke toupie en een numerieke opdeelzaag. 2001 werd een mijlpaal. Het eerste volautomatisch gestuurde frees- en booraggregaat werd aangekocht. Anno 2006 kwam er de CNC gestuurde boor- en freesmachine met dubbele werkzone. Een volgende aankoop bracht onze firma voor het eerst naar de robotica. Een nieuwe opdeelzaag met een automatisch platenmagazijn, uitgerust met een robot. Vervolgens werd er nog geïnvesteerd in een nieuwe kantenaanlijmmachine en een luchtpomp.

Automatisering betekent ook informatisering. Er werd niet enkel geïnvesteerd in het machinepark, ook de vereiste software voor werkvoorbereiding en projectontwikkeling dient aangekocht te worden. Plannen en ontwerpen worden samen met de klanten uitgewerkt, om ze vervolgens om te zetten in numerieke taal en te verwerken tot optimalisatieschema's.

Een continue productoptimalisatie binnen een snel veranderende omgeving is noodzakelijk om aan de wensen van elke klant te blijven voldoen. Uitdagend, maar een ideale leidraad om ieders gedroomde totaalmeubilair te blijven realiseren. En dat voor een trouw en divers klantenbestand. Of het nu voor de kantoormarkt, de horeca, de ziekenhuissector of de particuliere markt is, elk project is uniek en verdient de grootste aandacht.

Vandaag bouwen we aan de toekomst van morgen. Voor het totaalmeubilair voor elke droom. Op 60 jaar Clement.


Neem de eerste stap in het realiseren van uw droom.